2 Yaş Çocuklarında Gelişimi Desteklemek

 

Zihinsel Gelişim İçin Öneriler

 

Hayallerini kullanabileceği etkinlikler oluşturarak, yaratıcılığını ortaya koyması için destekte bulunabilirsiniz. Beraber deneyler yapabilir, deneylerle birlikte hem eğlenip hem düşünüp hemde çocuğun öğrenmesini sağlamak çocuğunuzu zihinsel yönden gelişmesine önemli ölçüde destek olacaktır. Bunun yanında kısa ve kolay bir tekerleme ya da şiiri okuyup ezberlemesini sağlamak akabinde birlikte söyleyerek birlikte vakit geçirmiş olursunuz. Bu etkinlik sonucunda hem beraber sevgi alış verişi sağlamış olur hem de çocuğunuzun beyin fonksiyonlarını geliştirmesine yardımcı olursunuz.

Gün içerisinde sabah, öğlen ya da akşam, ona günlük yaptıklarınızı veya yapacaklarınızı anlatıp onun da size katılmasını teşvik edebilirsiniz.

Birlikte günlük kitap okuma rutini sağlamak, sonrasında okuduklarınız hakkında tartışabilmek gibi bir etkinlik; çocuğunuzun kendini yetişkin bir birey gibi hissetmesini ve özgüven kazanmasını sağlar.

Çocuğunuza çeşitli konular hakkında fikrini sormak da karakter gelişimini olumlu anlamda katkı sağlayacaktır (bana bugün ne pişirmemi tavsiye edersin? gibi).

Çocuğunuzla beraber sayı sayabilirsiniz. Etkinliğinizi özellikle nesneler, objeler üzerinde örnekleyerek oluşturursanız  hem daha keyifli vakit geçirebilir hem de çocuğunuzun görsel zekasının gelişimine de destek olmuş olursunuz.

Beraber müzik dinleyip dans edebilir ve sonra da ona neler hissetiğini sorabilirsiniz. Bu tarz aktiviteler çocuğunuzun işitsel zekasına katkı sağlayacağı gibi ritm duygusunun da gelişmesine olanak sağlar.

Günlük işleri beraber yapıp, çocuğunuza hem sorumluluk almayı hem de yardımlaşmayı öğretmiş olursunuz.

Ona kolay bulmacalar veya zeka oyunları alıp bu oyunlarla nasıl oynaması gerektiğini gösterebilirsiniz.

Beraber alışverişe gidip hem birlikte vakit geçirmiş olursunuz hem de alacaklarınızı seçmesine, yine burada da sayıları kullanıp sepete onun atmasına izin verebilirsiniz.

Ebeveynler unutmamalıdır ki; yapılan bu aktivitelerin tümünde önemli olan çocuğunuz başarısız olsa bile onu sert bir biçimde eleştirmemek ve onu motive edici cümleler kurup bir diğer aktiviteye güçlü olmasını sağlamaktır.

 

Dil Gelişimi İçin Öneriler

 

Çocuğunuza resimli kitaplar okuyabilirsiniz. Okuduğunuz hikâyeler hakkında ona basit sorular sorarak, (resimleri göstererek “Bu ne?”, “Bu kim?” veya kendi eşyasını göstererek “bu kimin?” gibi) cevaplar almaya çalışabilirsiniz.

Masal, çocuk şarkıları, ninni, klasik müzik dinlemesini sağlayabilirsiniz. Bu tarz aktiviteler çocuğunuzun dil ve zeka becerilerine önemli ölçüde  katkı sağlayan etkinliklerdir.

Ona radyo dinletin; kanalları değiştirin. Müzik ve haberler gibi değişik tondaki sesler duymasını sağlayın, duyduklarına tepki verecektir. Burada önemli olan onu tek düzelikten çıkarıp farklı deneyimlerle buluşturmaktır.

Ayrıca çocuğunuzla bebeksi konuşmak yerine onunla doğal şekilde konuşmaya özen gösterin.

 

Motor Gelişimi İçin Öneriler

 

Kaba motor gelişimi için; içinde zıplama barındıran oyunlar oyanayabilirsiniz. Yere bi ip sererek ve bunun üzerinde yürümesini isteyerek bir oyun yaratabilirsiniz. Bir nesneyi ipe bağlayıp bunu çekmesini isteyebilirsiniz. Durduğu yerde zıplaması ya da zıplayarak karşıya atlamasını sağlamak kaba motor gelişimine katkı sağlayan başka bir aktivitedir. Merdiven inip çıkması da sizing kontrolünüzde kaba motor gelişimine katkı sağlayacaktır.

İnce motor gelişimi için en önemli ve kolay geliştirici oyunlardan birisi hamurdur. Hamuru verin istediği gibi yoğursun, elinde yuvarlasın, koparsın. Hamurla yaptığı tüm hareketler ince kaslarının gelişmesine yardımcı olacaktır. Kağıt, gazete ya da peçete tarzı şeyleri yırtmasını isteyebilir hatta sonra yapıştırarak bir etkinlik oluşturabilirsiniz. Küpleri üst üste koyarak kule yapabilir aynısını çocuğunuzdan isteyeip yine ince motor gelişimini destekleyebilirsiniz. Sizin kontrolünüzde makası verip bir şeyi kesmesini sağlamak da ince motor gelişimine destek olacaktır.

 

Sosyal, Duygusal Gelişim İçin Öneriler

 

Çocuğunuzu her şekilde kabul ettiğinizi ve onu sevdiğinizi dile getirmekten kaçınmayın. Abartılı ifadeler değil de gerçek sevgi ve güveninizi göstermeye çalışın. Diğer çocuklarla ya da akranlarıyla kıyaslama yapmayıp, dalga alay konusu olmamasına dikkat edin. Bir şey yapmak istiyorsa destekleyin ve özgüvenine katkı sağlayın. Bir şeylerden mahrum ettiğinizde ya da  olumsuz tepki verdiğinizde mutlaka ona açıklmasını yapın, eğer haksız yere tepki gösterdiyseniz bunu da mutlaka çocuğunuza anlatmalısınız. Eleştiriyi dozunda yapmaya özen gösterin. Onun aslında yaptığından ders çıkarması ve bir daha yapmaması için uğraşıp, onun incinmesine izin vermeyin. Günlük “merhaba, günaydın, teşekkür ederim” gibi nezaket cümlelerini kullanıp bunlara aşina olmasını sağlayabilirsiniz. Bu gibi cümlelerle farklı ortamlarda iletişime açılması için katkı sağlayabilirsiniz.

 

Uzman Klinik Psikolog

Hande Uysal

 

 

 

                                                                                                                                                               Aile İçi İletişim/Çatışma Çözme Becerileri başlıklı yazımı okumak için tıklayın!

WhatsApp chat